Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2013 21:39 - Възнамеряват да превърнат най-величествената катедрала на християнството в джамия
Автор: arrara Категория: Новини   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.06.2013 21:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageДокато размириците в Турция продължават да привличат внимание, по-неуловими и по-красноречиви събития, касаещи ислямизацията на Турция – и не само от страна на премиера Ердоган, но и на болшинството турци – тихо се случват. Те включват и факта, че Света София е на път да бъде превърната в джамия.

Защо това има значение?

Защото Света София в продължение на повече от хиляда години е най-великолепната и всеизвестна катедрала на християнството. Построена през 537г. в Константинопол, столицата на Християнската империя, тя е била символ на мощната съпротива срещу исляма, който постоянно търсел да нахлуе от изток.

След изтощителните джихадски набези над Константинопол  през 1453г. градът пада под османска власт. Храмът бива осквернен, кръстовете свалени, иконите обезобразени и веднага Света София е превърната в джамия, като се построяват високи минарета, които триумфално да я обграждат.

След разпадането на Османската империя, обаче, секуларистът Ататурк трансформира статута на Света София в неутрален музей. Това се случва през 1934 г. с цел оклюмалата Турция да демонстрира пред могъщия Запад добронамереността си към него. 

Според Hurriyet Daily News: „Парламентарна комисия разглежда молба от страна на гражданите в Истанбул, в който те изявяват искането си Света София да се трансформира в джамия. Запитани били 401 граждани, като 97% желаели храмът да бъде превърнат джамия“.

Малко известно е и, че дори в момента има други древни църкви, които биват превръщани в джамии. Пример за това е църквата в Трабзон, която също носи името Света София. Тя първо е превърната в джамия, по-късно заради историческата и културната си стойност за християните се превръща в музей, а в момента с указ на местните власти се нарежда стенописите й да бъдат покрити и да се трансформира в джамия.

Подобна изглежда и съдбата на древния Студийски манастир от V в. св. Иоан Кръстител, за който също е решено да се превърне в джамия. Съществуването на най-стария християнски манастир в света, св. архангел Михаил (Vв.), е също под въпрос. Днес той се населява от дузина монаси, срещу които обаче се води дело, обвиняващо ги в практикуването на „анти-турски занимания“ и в незаконно жителство на земя, която принадлежи на селяните мюсюлмани. Най-високата инстанция в Анкара отсъжда в полза на селяните. Мотивите за това решение гласят, че земята, на която манастирът вече 1600г. съществува, не е негова собственост и още по-абсурдно – манастирът бил построен върху руините на джамия, въпреки че Мохамед се ражда 170 години след построяването на манастира.

Християнското малцинство в Турция и православният патриарх естествено протестират срещу новата ислямска яростна атака срещу останките от културното им наследство, но остават нечути.

Ролята на мюсюлманското население при превръщането на християнските храмове в джамии е напомняне за всички онези други турци, които не протестират срещу ислямизацията на Турция, и които, ако не друго, считат правителството на Ердоган за твърде „светско“.

Техният брой е голям. През май 2012, Ройтерс съобщава:

Пред Света София хиляди мюсюлмани протестираха срещу наредбата от 1934, която забранява провеждането на религиозни служби в бившата църква и джамия. Поклонниците на Мохамед крещели: „Счупете веригите, отворете Света София“ и „Алах е велик“, след това застанали на молитва, докато туристите гледали всичко това. 

Призивът на мюсюлманите храмът да се ползва като джамия не е породен от липсата на молитвени места за тях. Само в Истанбул има 3 000 действащи джамии. По-скоро причината е в тяхното опиянение и стремежа да възродят дните на ислямския джихад и завоювания. Според Сали Тархан, говорител, цитиран от Ройтерс: „Като синове на Мехмед завоевателя, е наше законно право да изискаме Света София да бъде превърната в джамия.“.

Султан Мехмед е най-големият опустошител на европейското християнството. Неговите орди завзели и плячкосали Константинопол и го ислямизирали насила. Откритото му масово идеализиране от турците е равносилно на това да кажат: „Горди сме, че нашите предци са избили и са заграбили земите на Християнска Европа“. И въпреки подобни войнствени нотки, Турхан, чиято позиция се споделя от много турци, продължава да обвинява Запада: „За нас, които от 75 млн. сме предимно мюсюлмани, е обида джамията Света София да остава затворена. Това показва лошото отношение на Запада към нас.“.

С други думи,  функционирането на Света София, един исторически християнски храм, насилствено заграбен от ислямския джихад, е проява на „лошото отношение на Запада“, в същото време когато турците продължават да унищожават националното християнско наследство.

Миналия май, когато турците празнуваха падането на Константинопол, Ердоган лично заяви, че джихадската инвазия – с поробването, изнасилването и изколването на безброй християни – е била истинско „време на просвещение“. По повод изявлението на Ердоган, православният автор Ралф Сидуей, пише: 

Ердоган и Турция празнуват падането на Константинопол и Запада ги поздравява. „Продължаваме да пишем историята и днес“, казва Ердоган, „и я пишем и пренаписваме“. Правят го, пред заспалия поглед на страхливите европейски лидери, които са твърде невежи и боязливи да застанат срещу претенциите на исляма за морално превъзходство, историческа правда и евентуално световно господство. Със своята политика, позиция и изявление, Западна Европа и Щатите дават път на една бъдеща бързо-реизслямизираща се Турция. Те помагат на исляма да изпълни целта си за установяването на нов, световен халифат, решен да ни завладее, точно както е завладял Константинопол преди 560г. Всекя турско тържество по случай 29 май 1453г. е хвърлена ръкавица в лицето на Запада. Всеки такъв случай, който остава без отговор и съпротива от Запад, способства за смъртта на християнската култура, човешките права и свободата на хората, където и да било.

Наистина, във време, когато Турция открито възстановява джихадското си наследство, европейците пък старателно унищожават християнското си културно наследство, което всъщност векове наред държеше ислямския джихад, където му е мястото. Европа предаде не само църквите си в ръцете на ислямистите, които ги превръщат в джамии, но и премахва фактите за насилничеството на турския джихад над Европа от учебната стая, учебниците, само и само, за да не се обидят мюсюлманските ученици в европейските училища.

Междувременно, турските мюсюлмани съвсем открито славословят същите предводители на джихада, които преди няколко века брутално завладяха част от Европа, превръщайки хиляди църкви в джамии. Те не крият желанието си да довършат започнатото, но едва ли ще им е нужна сила, тъй като Европа активно продава душата си.

 

източник: http://theorthodoxchurch.info
http://www.lovech-eparhia.com




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: arrara
Категория: Изкуство
Прочетен: 22629
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930